O chestie oribila ce este in trend — eliminarea glutenului

Am ceva impotriva trendurilor care promoveaza sa iti cumperi chestii si dai mai multi bani — ca sa iti vanda iluzia ca vei fi mai sanatos, echilibrat, fericit. Intr-adevar daca esti fan wellness o sa te simti mai bine prin efect placebo dar imi place foarte mult sa sper ca nu o sa ajung o consumerista ignoranta.

Excluderea glutenului (daca nu ai intoleranta la gluten)

Bazat pe ce zic anumite celebritati, Goop, influenceri si a ce arata bine pe instagram, se sustine ca multa lume are sensibilitate la gluten si ca daca ai elimina glutenul din dieta te-ai scapa de oboseala, ai scadea in greutate, ti-ai da boost de energie si te-ai simti mai sanatos si bine. Adica tot ce vrei mai bun de la viata.

Pe langa ca saracii cei ce chiar au boala celiaca trec printr-un absolut un chin si e o masura drastica ce le schimba viata, e un contrast major cu a sustine ca te simti mai revigorat pentru ca ai mancat chestia aia fara gluten ce a costat 10 lei in plus.

Cred ca acest trend se aplica degeaba si incomplet, platind extra pe varianta mai scumpa a pizzei fara gluten, painii fara gluten si ce se mai gaseste cu ambalaj stralucitor gluten-free. Zic degeaba deoarece e inutil sa faci doar asta daca chiar vrei sa excluzi glutenul, pentru ca glutenul se gaseste in bere, aditivi alimentari, sosuri pt salate, cereale (grau, orz, ovaz, secara), ciocolata, sos de soia, cosmetice, multe altele. Asa ca ce diferenta face o paine fara gluten cand in restul timpului nu se exclude glutenul?

Am ales sa scriu articolul acesta nu pentru a le da in cap oamenilor care se simt un pic mai bine mentally si mai wellness oriented pentru ca aleg sporadic varianta gluten-free. Sau ca sa le spun ca gresesc celor care se simt mai putin obositi dupa ce au mancat zece zile paine fara gluten dar au baut 5 beri. Fiecare sa faca ce se simte bine pe banii lor pana la urma. Ci am ales sa scriu asta pentru ca, dupa parerea mea, nimeni nu ar trebui sa se simta mai putin sanatos, mai putin bine, mai vinovat si ca acorda mai putina grija vietii si sanatatii personale daca nu urmeaza un trend cu putina sustinere stiintifica dar cu multa sustinere din partea (??? Marketing). Daca cineva are alte dovezi, pareri si experiente, sunt deschisa sa le aud. Pana atunci, asta este ceea ce cred.

Take care and eat well!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s