Medici Pentru Tine – Ce, De ce, Cum?

Vreau să vă spun ceva extrem de interesant despre lumea în care trăim. Voi formula textul ca răspuns la 3 întrebări: CE?, DE CE?, și CUM?.

        CE?
Medici pentru Tine e o conferință cu ACCES GRATUIT, sâmbătă seara în 9 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj.

Avem onoarea să îi avem ca speakeri pe:

  • Ministrul Sănătății, Conf. Dr. Achimaș-Cadariu Patriciu – medic specialist chirurgie oncologică și ginecologie oncologică, fostul conducător al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca
  • Academician Prof. Dr. Hâncu Nicolae – unul dintre cei mai buni nutriționiști din țară, personalitate internațională, și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
  • Asist. Univ. Armean Sebastian – medic specialist psihiatru și farmacologie clinică, unul dintre cei mai iubiți dascăli de la UMF.

Nu e doar o conferință. E un ajutor real. Farmaciile Dona ne-au donat aparate de luat glicemia pe care să le oferim la tombolă. Acum sunt în negocieri cu o clinică din Cluj care îmi va face ofertă cu gratuități la analize și vouchere cu reduceri la proceduri medicale preventive, în funcție de clasa de vârstă. Dacă reușim, le-am oferi oamenilor ce vin la conferință un IMPULS să meargă să aplice prevenția, acest impuls de ordin financiar fiind binevenit pentru oricine.

             DE CE?

Organizația Mondială a Sănătății are un site pentru Agenția Mondială de Cercetare a Cancerului, pe care îl puteți accesa aici.

Pe scurt, acolo arată incidența (câte cazuri noi apar de cancer pe intervalul de timp ales) și mortalitatea (câți din cei ce au cancer mor din cauza asta, însă și dintre cei ce au fost anterior diagnosticați, nu doar cazurile noi)  pentru fiecare țară de pe glob. Să aruncăm un ochi să vedem cum stă treaba…

  • cu albastru e incidența, cu roșu e mortalitatea. Important de remarcat e raportul dintre cele două bare!

Bărbații din Franța

franta

 

Observăm că apar foarte multe cazuri de oameni ce se îmbolnăvesc de cancer la prostată. Dar mortalitatea, comparativ, e de câteva ori mai mică. În ceea ce privește cancerul colorectal, unul dintre cele mai frecvente cancere de pe glob, și aici observăm că mortalitatea e mai mică.

Femeile din Franța

franta2

Nici femeile din Franța nu sunt ocolite de cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, cel de sân. Însă și aici, numărul pacientelor care decedează din această cauză este mult mai mic. La fel se întâmplă și în cazul cancerului colorectal sau de col uterin.

Germania, o altă țară civilizată spre care privim cu admirație (ah de-ar fi și la noi ca la ei), stă în felul următor:

germania1

În afară de cancerul pulmonar, unde treaba stă urât peste tot pe glob, și cel de prostată și cel colorectal sunt cumva bine „controlate”.

germania2

Priviți raportul dintre bara albastră și cea roșie (chiar dacă indicatorul nu e decât orientativ și minimalizează puțin situația, căci mortalitatea cuprinde și cazurile diagnosticate anterior, deci nu doar cele incidente).

Ceea ce scoate în evidență acest grafic e un lucru clar: dintre cei ce au fost descoperiți cu cancer, doar o mică parte din păcate decedează. Bara albastră (numărul de cazuri noi de cancer) e mult mai lungă în cazul cancerului la sân, colorectal, de corp și de col uterin decât cea roșie (numărul celor ce decedează).

Acest lucru este logic și explicabil! Intrând pe siteul The American Cancer Society găsim Rate de supraviețuire a cancerului după stadiul în care au fost descoperite. Un indicator șocant de privit și care, veți vedea în continuarea articolului meu, are foarte mare impact asupra populațiilor.

Cancerul la sân:

cancer de san

Cancerul la prostată:

prostata

Cancerul de col uterin

cancer col uterin

Concluzia e clară: cu cât un cancer e depistat mai repede (într-un stagiu mai puțin avansat, timpuriu), cu atât rata de supraviețuire e mai bună.

Revenind la harta cu incidența și mortalitatea pe glob, am acoperit țările civilizate, dezvoltate, precum Franța și Germania.

Dar hai să vedem cum stă Somalia, una dintre cele mai sărace țări din Africa.

somalia

Remarcați cât de apropiată e rata mortalității de cea a incidenței? În cazul țărilor mai dezvoltate (precum Franța, Germania, dar se aplică și la altele) mortalitatea era mult mai mică. Ceva clar nu e bine.

România stă în felul următor:

romania femeiromania barbati

Din păcate, nu arătăm nici ca Franța și Germania, dar în unele cazuri arătăm un pic și ca Somalia.

Nu sunt expert, însă explicațiile ar fi, din câte știu eu, 3:

  1. screening-urile: adică acele investigații făcute din timp ca să vezi, prezumtiv, dacă ai boala sau nu. Ați văzut cum diferă rata de supraviețuire în funcție de stagiu bolii: e clar că cu cât e descoperită boala mai repede, cu atâta scade mortalitatea.
  2. situația economică a țării, care influențează situația sistemului de sănătate
  3. bagajul genetic al oamenilor, specifici regiunilor de populații.

Știați că în România doar 8% dintre femeile peste 50 de ani și-au făcut o mamografie?Asta scrie în raportul comisiei europene, se găsesc online și trag un semnal de alarmă asupra faptului că ceva trebuie schimbat.

Cam asta am vrut să scot în evidență în ceea ce privește cancerul.

Despre alimentație o să vă spun o poveste adevărată și fericită pentru  sănătatea publică din țara de lângă tărâmul lui Moș Crăciun: Finlanda.

Acum 45 de ani, statisticile arătau că în Finlanda se înregistra cea mai mare rată de mortalitate din cauza bolilor coronariene din lume. Era o situație alarmantă de-a dreptul și era absurd ca în Finlanda să moară de boli de inimă de 4 ori mai mulți oameni ca într-o țară din vestul Europei, ca de exemplu Franța.

Ei bine, s-a implementat un program de sănătate publică mai întâi în regiunea North Korelia, apoi extins pe întreaga țară. În ce anume a constat proiectul North Korelia? Măsuri de prevenție, dar mai ales s-au atacat două flancuri: (1) alimentața, căci finlandezii consumau până atunci alimente bogate în colesterol, colesterolulul ridicat fiind și una dintre cauzele bolilor cardiace. S-a încurajat alimentația sănătăoasă, au apărut în comerț produse cu conținut scăzut de grăsime (precum lapte cu grăsime mai puțină), s-au incurajat inițiativele fermierilor, finlandezii schimbându-și radical stilul de viață.

(2) fumat. Aici știu doar că s-a interzis publicitatea la tabac.

Cum a arătat situația Finlandei după ce aceștia și-au schimbat stilul de viață, aplicând prevenția, alimentația sănătoasă, și mulți dintre ei renunțând la tabac?

north karelia

Articolul îl găsiți aici: https://www.idf.org/sites/default/files/attachments/article_593_en.pdf .

Am prezentat această situație ca să explic DE CE e nevoie de Medici pentru Tine.

2. CUM?

Cum se poate schimba situația astfel ca țara noastră să nu mai fie pe penultimul loc ca speranță de viață din Uniunea Europeană? Cum putem să fim și noi ca alte țări spre care privim cu jind la cât de civilizate și dezvoltate sunt?

Nici eu nu mi-am făcut analizele până acum câteva luni decât când m-am înscris la școală, pentru că așa am fost obșnuită și așa e comod. Așa suntem obișnuiți unii dintre noi – majoritatea, și nu trebuie să fim condamnați, ci înțeleși. Încă nu avem de unde știi unele chestii. Mersul la doctor și prevenția trebuie învățată încă de când suntem mici. Cred că nu e vina noastră, și cred că avem nevoie de ajutor.Avem nevoie de cineva să ne explice, să ne arate, să ne spună – cineva de încredere, nu personalități media dezinformate și militante pentru cauze dubioase (vezi cazul vaccinurilor).

De aceea a apărut Medici pentru Tine, ca să fie primul pas către ajutor.

Cred că e un proiect cu un scop bun. Știți cum merge lumea la TED să asculte oameni deosebiți spunându-și ideile și sperând să rămână cu ceva când ajung acasă și să aibă entuziasm să facă ceva? De ce nu ar veni și la MPT (Medici pentru Tine) să asculte doctori de încredere spunându-le în limbaj simplu, venindu-le în ajutor, despre cum să aibă viețile mai sănătoase, mai bune, atât pentru ei cât și pentru  familiile lor? Aici chiar nu e vorba de idealism, de idei flu, de noroc. E știință, e ceva concret, e ceva ce se întâmplă în alte țări – e vorba despre prevenție și cum trebuie ea făcută.

Ideea mi-a venit în octombrie 2015, iar acum s-a concretizat într-un proiect cu o echipă, cu voluntari. E aflat la prima ediție, organizat prin Organizația Studenților Mediciniști din Cluj din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Cum puteți susține cauza?

Să faci ca mii de oameni să audă de conferință, ca să umpli Casa de Cultură (800 de locuri) e un lucru extrem de dificil, mai ales în condițiile în care suntem studenți și n-avem fonduri. Banca Transilvania, ce colaborează cu UMF-ul nostru de multă vreme, ne-a refuzat din start să ne ajute cu bani pentru a susține proiectul (promovare, bannere, etc). Poate ne va ajuta altcineva, bugetul nu e mare, însă e necesar. Agențiile de media iau mii de euro pentru promovarea unui eveniment, dar să fim serioși…

Așa că cer de la oricine ar vrea să mă ajute să facem cunoscut online acest eveniment. Poate din share in share și din vorbă în vorbă va ajunge articolul acesta la cine trebuie, poate la un nivel mare, și ne va putea ajuta nu cu bani, ci cu promovarea evenimentului, cu vizibilitatea lui, cu orice ca să afle lumea din Cluj și nu numai că așa ceva există, că Medici pentru Tine a fost creat pentru oameni, pentru oamenii simpli și familiile lor.

Comunicatul nostru de presă:

https://drive.google.com/file/d/0B4FFP8m3BPLmUzBTM2Vja21vdlk/view?usp=sharing

Cu speranță,

A.O.

Evenimentul pe facebook: https://www.facebook.com/events/1626433897605464/

9 aprilie, ora 18:00, sambata seara, Casa de Cultura a Studenților

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s