despre cum vom schimba impreuna ceva – proiectul Medici pentru tine

12178140_897993650249905_873643296_nCând aveam vreo problemă, sau treceam printr-o despărțire, sau mă descurcam prost la un test, mama mea îmi spunea cu un optimism cald “lasă, dragă, important e că suntem sănătoși”.
Pe parcursul anilor, mai îmi venea așa să mulțumesc divinității pentru că nu am probleme, pentru că suntem toți întregi și sănătoși. Pentru că este bine. Dar cum rămâne cu cei din jurul meu?

Am observat la oamenii din familia mea, apoi la cei din jur, că nu doresc să meargă la medic nici preventiv, ci cel mult când se simt rău, și și atunci așteaptă să le fie și mai rău. Lucrul acesta este mă sperie, căci cu cât mai târziu se duce un om la medic, cu atât mai rău îi poate fi.

Totodată, am observat că educația medicală e substituită de miturile din popor, sfaturile vecinei, ce zice vedeta cutare, și ce ”am citit pe internet”. Situația actuală a țării, cazurile noi de boli apărute din refuzul de a le face copiilor vaccinul, medicamentația după ureche… sunt mult prea periculoase. Dar sunt lăsate să pară insignifiante pentru că prea puțin vocal se iau măsuri împotriva ei. Dar informației greșite trebuie să i se spună stop o dată pentru totdeauna!

Așa că am decis să iau măsuri.

Doresc să organizez un mare eveniment, cum nu cred că mai există în țară, de sănătate publică/educație pentru sănătate.

Oameni simpli vor putea veni, gratis, să asculte cei mai buni specialiști din domeniu. Profesori universitari și medici de renume vor veni să le vorbească oamenilor despre ceva ce e, până la urmă, sine qua non în viață – sănătatea. Vreau ca omul, când pleacă de la eveniment, să se gândească de două ori înainte să zică ”las că mă duc la doctor mai încolo”, sau ”lasă că am citit eu pe net și știu mai bine„. Sper ca acesta să fie începutul unui avânt către prevenției în societatea noastră mioritică. Sper ca așa să se schimbe ceva. Amploarea evenimentului va fi de așa natură încât să se schimbe cu adevărat ceva.

Așa simt că voi face un bine.

În ceea ce privește organizarea, totul e nou pentru mine, însă din fericire simt că oamenii mă vor ajuta. Până la urmă, din bine izvorăște alt bine. Paula și Andrei au stat până noaptea ca să îmi facă afișul, iar Cristina, Lorina și Simona s-au arătat din prima entuziasmate și willing to support, deja cu idei bine. Și restul prietenilor cărora le-am zis păreau there for me. Sper să le placă ideea mea și unor oameni cu experiență în OSM, sau unor oameni cu talente precum designul și imaginea, căci am mare mare nevoie de ei. Miercuri o să îmi fac o echipă de oameni cu care vom da viață acestei idei. Va fi multă muncă, dar nu va fi in van.

Amin.

Poster: Andrei Oancea

12192927_964252170303454_1320918818_o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s